ישראל - הורדת ריבית בפעם השלישית ברציפות
לקראת סוף אוגוסט הוריד בנק ישראל את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.25% — הפחתה שלישית ברצף וחמישית תוך פחות משנה. אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי הנגיד, אמיר ירון, הדגיש שכל האפשרויות פתוחות לקראת ספטמבר, אך בסופו של דבר הייתה זו האינפלציה המתונה שהכריעה. אנליסטים של מגדל ביטוח מוסיפים כי פרמיית הסיכון של ישראל יציבה ברמות הדומות לאלה שלפני 7 באוקטובר — נתון שהקל על הוועדה המוניטרית. אנליסטים של הראל מעריכים כי אם תיוותר האינפלציה מתונה – תמשיך הריבית לרדת גם אחרי הבחירות בסוף אוקטובר.
ב-IBI בית השקעות מציינים כי הורדת הריבית בסוף החודש הניעה ניתור חד בפתיחת ספטמבר — ת"א 90 זינק וסגר עלייה של 12% תוך שלושה שבועות מהשפל של אמצע אוגוסט.
ברמת הסקטורים, אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי מגזר הביטוח זינק כ-12% ומדד הבנקים הוסיף כ-5.5% בהובלת דוחות חזקים, בעוד הביטחוניות ירדו כ-15%. אנליסטים של מגדל מוסיפים כי גם מדד הקלינטק ירד ב-8.5% על רקע תמחור. עוד מציינים במגדל כי מחזור המסחר היומי גדל ב-25% בהשוואה לאוגוסט 2025, עם הגדלת חשיפה באמצעות משקיעים מוסדיים – זרים ופרטיים כאחד.
בזירת המקרו, מדד יולי עלה ב-0.3% והאינפלציה השנתית ירדה ל-1.5% — מתחת למרכז היעד. בהראל מציינים כי ציפיות האינפלציה ל-12 המדדים הקרובים עומדות על 1.8%-1.9% והשקל התחזק בכ-2.1% ל-2.99 שקל לדולר. מגדל מציינים כי פרמיית הסיכון יציבה ונמצאת ברמות שלפני 7 באוקטובר.
ארה``ב - קאמבק בטכנולוגיה, חוב של 40 טריליון ורמזים להעלאת ריבית
הבורסה בוול סטריט חזרה לעצמה באוגוסט. אנליסטים של אלטשולר שחם מדווחים כי מדד ה-S&P 500 עלה ב-2.62%, הנאסד"ק 100 זינק ב-4.18%, הדאו ג'ונס הוסיף 1.34% ומדד ראסל 2000 עלה ב-0.86% ומוביל מתחילת השנה ב-19.12%. אנליסטים של מגדל מציינים כי מדד המניות הגלובלי, MSCI ACWI, עלה ב-2.7% בהובלת מגזר הטכנולוגיה. מחוץ לשוק המניות טיפס הזהב לכ-4,500 דולר והביטקוין זינק בכ-25% לסביבות 80 אלף דולר.
עונת הדוחות לרבעון השני הייתה הדלק העיקרי לעליות. IBI בית השקעות מדווחים כי הרווח המצרפי של חברות ה-S&P 500 קפץ בכ-48% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. אנליסטים של אלטשולר שחם מדגישים כי בתוך סקטור הטכנולוגיה זינק תת סקטור התוכנה (IGV) בכ-16% ועבר לתשואה חיובית מתחילת השנה, בעוד מניות השבבים (SOX) סיימו את אוגוסט בתשואה מתונה של כ-2% בלבד.
שוק האג"ח הפך לנקודת החרדה המרכזית. אלטשולר שחם מציינים כי תשואת האג"ח ל-30 שנה טיפסה ל-5.34% – שיא של 20 שנה – בעוד החוב הממשלתי חצה את 40 טריליון הדולרים. מגדל מסבירים את הרקע בשתי סיבות: ציפיות לריבית גבוהה לאורך זמן על רקע כלכלה עמידה, ואינפלציה שנותרת על כ-3%-3.5% בשל מחירי האנרגיה. תוכנית רכישות האג"ח של משרד האוצר לא הצליחה לבלום את העלייה בתשואות.
הראל מציינים כי נאום נגיד הבנק הפדרלי המרכזי, קווין וורש, בג'קסון הול הגדיר את יעד האינפלציה השנתית של 2% כיעד קשיח, הדגיש שהריבית היא הכלי המרכזי להגעה אליו וציין שנתוני האינפלציה אינם מספיקים לביסוס מגמת ירידה. IBI מדווחים כי הנאום העלה את ההסתברות להעלאת ריבית בספטמבר מ-35% לכ-65%, ודוח התעסוקה לאוגוסט, שהראה 162 אלף משרות חדשות ואבטלה יציבה ב-4.1%, עשוי לחזק את הטיעון לטובת ההעלאה.
אירופה - ריבית עולה, אינפלציה מאיצה, גז בשפל של 13 שנים
האינפלציה הפכה לבעיה חוזרת. IBI בית השקעות מדווחים כי קצב האינפלציה בגוש האירו עלה באוגוסט ל-3.3%, כשרכיב האנרגיה האיץ מ-10.3% ל-14.3%. הראל מציינים כי השילוב בין פעילות יציבה, אבטלה נמוכה של 6.3% ומחירי אנרגיה גבוהים הופך את העלאת הריבית של הבנק האירופי המרכזי ECB לתרחיש המרכזי. IBI מוסיפים כי מלאי הגז האירופי נמצא בשפל של 13 שנים, וקירור הסתיו המוקדם מעורר חששות לעלייה נוספת במחירי האנרגיה.
המזרח הרחוק - קוריאה מעלה ריבית, יפן מתאוששת
בהראל מציינים כי מחירי הנפט נותרים תנודתיים: כל הפוגה זמנית מתהפכת במהירות עם חידוש העימות. ואולם, גם כשמחירי הנפט הגולמי יורדים מחירי מוצרי הזיקוק נותרים גבוהים ומצב זה מגביל את ההקלה על הצרכנים והתעשייה.
