ישראל – התאוששות הפעילות הכלכלית על רקע הורדת דירוג האשראי
במסיבת העיתונאים לאחר פרסום ההחלטה הדגיש נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, את החשיבות בשמירה על מסגרת התקציב שאושרה בממשלה ונמצאת עדיין בדיונים בכנסת. הוא הזהיר לבל תגדיל הכנסת עוד יותר את הגירעון בתקציב המוצע, שהוא גבוה ממילא: 6.6% מהתמ"ג.
הסבר הנגיד "אנחנו עדיין המדינה הראשונה בין הכלכלות המפותחות שהתחילה במחזור ההורדות, אבל לאור אי־הוודאות הגבוהה אנחנו עושים את זה בצורה מדודה".
אנליסטים של איילון מציינים כי נכון להיום, הציפיות הנגזרות בשוק ההון הן להפחתת ריבית במהלך השנה לשיעור שנתי של 3.75%, בדומה למתווה מחלקת המחקר של בנק ישראל. עוד מצפה השוק לחמש הפחתות ריבית נוספות במהלך השנה הקרובה עד לשיעור של 3.25%. עוד הם מעריכים כי מהלך התחזקות השקל כנגד הדולר והסל בחודש האחרון, לצד ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, יביאו להפחתת הריבית בראשית חודש אפריל לרמה של 4.25%.
באיילון מדגישים כי הציפיות להפחתת הריבית בארץ מושפעות, בין היתר, מהציפיות בארה"ב וברוב המקרים מתנהגות כמוהן.
עם פרסום נתוני האינפלציה לחודש ינואר, אשר הפתיעו מעט כלפי מטה, הופחתה האינפלציה השנתית ל-2.6% ובכך נכנסה אל יעד האינפלציה של בנק ישראל (3%-1%). במהלך החודש הדהימה חברת הדירוג מודיס כשהפחיתה את דירוג האשראי של ישראל בשל המצב הביטחוני וחשש מעלייה חדה בגירעון הממשלה מעבר ליעד.
אנליסטים של איילון מציינים כי לאחר ההתכווצות החדה בתוצר ברבעון האחרון של 2023, מבחינים עתה בהמשך ההתאוששות בפעילות הכלכלית – כך למדים מהמדד המשולב של בנק ישראל לפברואר, שעלה ב-0.3%, בדומה לעלייה בחודש ינואר. עם זאת, למרות השיפור הקל עוד רחוקה הדרך מפיצוי מלא על הירידה החדה ברבעון הקודם.
עוד מציינים באיילון כי בשבועיים האחרונים של החודש עלו נתוני שוק העבודה על הציפיות עת נרשמו עלייה מהירה במספר המשרות הפנויות וירידה במספר הנרשמים בלשכת התעסוקה ובמספר העובדים שבחל"ת. עם זאת, בגילאי העבודה העיקריים (25 עד 64) נרשמה עלייה באבטלה ל-3.0% – הרמה הגבוהה ביותר בחצי השנה האחרונה.
בבורסה נרשמו במהלך פברואר עליות שערים רוחביות במדדי המניות המובילים. אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי האווירה האופטימית הושפעה, בין היתר, מגל העליות בשוק הגלובלי. אופטימיות זו דחפה את מדד הדגל, ת"א 35, לשיא שנתי חדש ולנקודה גבוהה יותר מאז אירועי 7 באוקטובר. זאת ועוד, הידיעה שמסתמן הסכם פשרה בין האוצר לבנקים, אשר במסגרתו יוחלף "מס רווחי היתר" שביקשה המדינה להטיל בתשלום סכום חד פעמי, תרמה לתיקון במניות הבנקים והן עלו בכ-7% בממוצע.
ארה``ב – כלכלה חזקה לצד ריבית גבוהה
סיכומי הדיונים מהחלטת הריבית האחרונה של הבנק המרכזי בארה"ב הראו שמרבית החברים בבנק לא מצפים להורדה קרובה של הריבית לאור שוק העבודה החזק ואינפלציית השירותים הגבוהה. אנליסטים של הראל מעריכים לאור זאת כי הציפיות להורדת ריבית השנה ממשיכות להצטמצם (כרגע פחות מנקודת אחוז) ומתקרבות להערכות המוקדמות.
כפי הנראה, בבנק הפדרלי יקבלו החלטות בהתאם להתפתחויות ולנתונים ולעת עתה מעדיפים שם לשמור על הריבית ברמתה. בשל כך התאפיין חודש פברואר בעליית תשואה באגרות החוב הממשלתיות, הקצרות והארוכות, של ממשלת ארה"ב.
אנליסטים של איילון מציינים כי הפחתת מספר הורדות הריבית הצפויות בארה"ב הייתה אמורה להביא לירידות בשווקים. עם זאת, בשל עונת דוחות כספיים חזקה מהציפיות, השווקים המשיכו לרוץ ולתדלק את שאר העולם, לרבות במזרח הרחוק.
עונת הדוחות לרבעון האחרון של 2023 הוגדרה טובה: יותר מ-75% מהחברות במדד ה-S&P500 סיפקו דו"ח הכנסות טוב מצפי החזאים.
אירופה - התמתנות האינפלציה דוחפת את השווקים
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי האינפלציה ברוב כלכלות אירופה המשיכה לרדת. מדד המחירים לצרכן ב-20 מדינות גוש האירו עלה בקצב שנתי של 2.6% בלבד, לעומת עלייה של 2.8% בינואר.
עוד מוסיפים ב-IBI כי התמתנות האינפלציה באירופה מיוחסת בעיקר לירידה במחירי האנרגיה – נפט, גז וחשמל. באלטשולר שחם מציינים כי בנאומה לאספה הכללית בבנק המרכזי, הדגישה מחדש נגידת הבנק האירופאי המרכזי, כריסטין לגארד, את חשיבות ההגעה ליעד 2% אינפלציה שהגדיר הבנק המרכזי, לפני שיוכל להתחיל בצמצום המדיניות המרסנת ביבשת.
אנליסטים של הראל מציינים כי מדד מנהלי הרכש הראשוני מלמד כי הפעילות הכלכלית בגוש האירו השתפרה במעט בתחילת השנה. המדד עלה ל-48.9 נקודות בפברואר, מעט טוב מההערכות המוקדמות והרמה הגבוהה ביותר מאז אמצע 2023.
המזרח הרחוק – הנדל``ן בסין קורס, הבורסה בטוקיו נוסקת
בהראל מציינים כי למרות זאת, לא ברור עדיין אם מהלך זה יסייע משמעותית לשיפור הביקושים.
הבורסה בטוקיו טיפסה לגבהים חדשים. המדד המוביל בה, ניקיי 225, חלף על פני השיא ההיסטורי שקבע בדצמבר 89'. הוא רחוק כעת רק 90 נקודות מגבול 40 אלף הנקודות. ב-IBI בית השקעות מציינים כי מדד המניות היפני הוא מהמצטיינים השנה עם זינוק של 10.4% בחודש האחרון ו-19.3% מתחילת 2024. עם זאת, לצד העליות האחרונות נרשמו גם נתונים של התכווצות מסוימת בייצור התעשייתי של יפן שחלה בחודש האחרון.